top of page

ראיות הדנ"א בפרשת רצח תאיר ראדה - חלק א'

  • Writer: Danny Zeevi
    Danny Zeevi
  • Dec 13, 2022
  • 7 min read

מהן ראיות הדנ"א מזירת הרצח של תאיר ראדה, ומה יעלה בגורל השערות שלא נבדקו עד היום? (הפוסט נכתב בינואר 2022, מאז היו התפתחויות נוספות וחשובות בתיק)

אמל"ק – דנ"א של תאיר ראדה נמצא בכמות עצומה בתא השירותים בו נרצחה, אך לא על שום דבר השייך לרומן זדורוב. לא על נעליו, לא על בגדיו, לא על טבעת הנישואים שלו, לא על סכיני העבודה שלו, ולא במכונת הכביסה שלו. לעומת זאת, דנ"א של רומן זדורוב עצמו לא נמצא בשום מקום בו היה יכול להימצא על פי תרחיש התביעה – לא בתא השירותים בו התרחש הרצח, לא מתחת לציפורניה של תאיר, לא בתאי השירותים הסמוכים, ולא בחדר שירותי הבנים בו לכאורה ניקה את עצמו. הדנ"א שלו אותר אך ורק על חפצים אישיים שלו. המדינה השמידה (בניגוד לחוק) ראיות דנ"א חשובות שנלקחו מתחת לציפורניה של תאיר ראדה ויכלו לשמש לבדיקות חדשות בטכנולוגיות שהתפתחו מאז הרצח. על בגדיה של תאיר ראדה נמצאו כ-50 שערות שמעולם לא נקרא הדנ"א שלהן - על פי המשטרה עצמה בגלל התמקדותם בחשוד רומן זדורוב. 7 שערות נוספות שהיו על בגדיה של תאיר כן נבדקו ונמצא בהן דנ"א של לפחות שלושה אנשים שונים שאינם תאיר ראדה ואינם רומן זדורוב. אחת מהן התאימה התאמה מיטוכונדריאלית לא.ח. (ולעוד עשרות אלפי אנשים אחרים) שטען כי חברתו לשעבר רצחה את תאיר ראדה כשהיא לבושה בבגדיו. הפרקליטות כיום טוענת כי אין טעם לקרוא את שאר 50 השערות מכיוון שהן ללא שורש, אך אין זה נכון. טכנולוגיות חדשות מהשנים האחרונות מאפשרות לקרוא דנ"א גרעיני גם משערות ללא שורש.


לא אמל"ק - ראשית חשוב להכיר שנאספו בזירה הרבה יותר מוצגים ממה שאוספים בזירת רצח בדרך כלל, ואחוז חריג שלהן גם נבדק לדנ"א. אמרה זאת עדת התביעה מהמכון לרפואה משפטית שביצעה את רוב בדיקות הדנ"א: "בתיק הזה באופן יוצא דופן התקבלו הרבה מאוד מוצגים לפי חוות הדעת בסביבות 150 מוצגים ולבקשת החוקרים התבקשנו לבדוק כמעט את כולם, דבר שהוא חריג בתיק רצח רגיל" [1]

נחלק את הדגימות שנאספו למספר איזורים: ראשית – נבדקו עשרות דגימות מתא השירותים בו אירע הרצח - נדגמו למשל בעזרת מטושים הקירות והדלת, מכסה מושב האסלה, מתקן התליה, בגדיה של תאיר, ועוד. כמו כן נאספו דגימות מכתמים שונים שזוהו בתא, פיסות נייר, ונלקחו דגימות מציפורניה של תאיר. לבסוף נאספו שערות רבות שנמצאו על דלת השירותים, על הקירות, שערות שנתלשו שהחזיקה תאיר בכפות ידיה ושערות שנמצאו על בגדיה.

למעט מספר שערות שנדון עליהן בהמשך, בכמעט כל שאר הדגימות מתא השירותים בו התרחש הרצח נמצא אך ורק פרופיל הדנ"א של תאיר ראדה (לרוב דנ"א גרעיני שמשמעותו שהדנ"א בוודאות שלה, ולעיתים דנ"א מיטוכונדריאלי שמשמעותו שאי אפשר לפסול שהוא שלה, אבל כן אפשר לפסול שהוא של זדורוב משום שהפרופיל המיטוכונדריאלי שלו שונה מזה של תאיר). בדיקה מעניינת נוספת שנערכה לדגימות מציפורניה של תאיר, מהאסלה, ומבגדיה, היא בדיקה לנוכחות דנ"א זכרי. במקרה שבו הקורבן היא נקבה והתוקף זכר, ניתן לזהות גם כמויות קטנות של דנ"א של התוקף, אפילו בתוך דגימות המכילות דנ"א רב של הקורבן. זאת מכיוון שלזכרים רכיב גנטי שאין לנשים כלל – כרומוזום Y. בכל הבדיקות הללו לא זוהה דנ"א זכרי כלל, למעט דגימה אחת מחתך בחולצתה בה התגלתה כמות גבולית של דנ"א זכרי. דגימה זו נשלחה לחו"ל והעלתה ממצא מעניין. מתוך פסק הדין במשפט הראשון: "המעבדה בארה"ב הגישה חוות דעת... נקבע, כי הוא מכיל תערובת גנטית של 3 זכרים לפחות כאשר הנאשם אינו נמנה על שלושה אלה." [2] כלומר גם כאן לא נמצא הפרופיל הגנטי של רומן זדורוב.

אחד מהרגעים הדרמטיים במשפט החוזר, היה כשהתברר שבמכון לרפואה משפטית השמידו את הדנ"א שנאסף מציפורניה של תאיר. הדבר לא מאפשר כעת בדיקות מתקדמות יותר שניתן היה לבצע עליהן ושלא היו אפשריות בזמנו.

בתאי שירותי הבנות הסמוכים לתא הרצח נמצאו על האסלות תערובות דנ"א של בנות בלבד, ללא יכולת להפרידן.

בתאי שירותי הבנים (לשם לכאורה הלך רומן זדורוב כדי להתנקות) נמצאו במקומות שונים שרידי דנ"א של בנים, אולם אף אחד מהם לא של רומן זדורוב.

לא נמצא דנ"א של תאיר ראדה על בגדיו של רומן זדורוב, נעליו, במכונת הכביסה שלו, סכיני העבודה שלו או כל מקום או חפץ הקשור אליו שנבדק.

לסיכום החלק הזה – דנ"א של תאיר ראדה נמצא בכמות עצומה בתא השירותים בו נרצחה, אך לא בשום מקום אחר ולא על שום חפץ או בגד השייך לרומן זדורוב. הדנ"א של רומן זדורוב לא נמצא באף מקום בו היה יכול היה להימצא על פי תרחיש התביעה, אלא רק על חפציו האישיים.

שערות שנמצאו: לשערות שנמצאו בזירת הרצח יכולה להיות חשיבות קריטית. שערה היא מקור של דנ"א מאדם יחיד, ולכן אין חשש שתהיה בה תערובת של דנ"א משני אנשים או יותר, כפי שקורה פעמים רבות עם דגימות אחרות מזירות פשע. על פי פסק הדין במשפט הראשון [2], מתא השירותים בו התרחש הרצח נאספו 21 שערות שנמצאו על דלת השירותים, על הקיר החוצץ בין התאים, ושהוחזקו בכפות ידיה של תאיר. ב- 13 מתוכן היתה התאמה מלאה לפרופיל הדנ"א הגרעיני של תאיר ראדה (כלומר בוודאות שלה), וב- 8 מהן היתה התאמה לפרופיל המיטוכונדריאלי של תאיר (כלומר לא ניתן לפסול שהן שלה, אבל כן ניתן לומר בוודאות שאינן של רומן זדורוב).

בנוסף, וזאת נקודה קריטית בתיק הזה, על פי הספירה שלי בדו"ח שהגישה המשטרה במשפט הראשון, נאספו ונשמרו 57 שערות מבגדיה של תאיר. אבל, רק ל- 6 מתוכן נבדק הדנ"א. מדוע לא נבדקו עד היום כ- 50 שערות שנמצאו על בגדיה של תאיר? הסיבה המפתיעה מתוארת ישירות בחוות הדעת שהגישה מומחית השערות של המשטרה במשפט הראשון: "כשהתברר שרומן זדורוב הוא החשוד היחידי, הנחיתי את חברת Mitotyping לעצור את הבדיקות של דנ"א מיטוכונדריאלי. החשוד, רומן זדורוב בג"ח (בעל גישה חופשית [ד.ז.]) בבית הספר ועבד בקרבת מקום לזירה שבה נמצאה המנוחה תאיר ראדה ולכן אין חשיבות להמצאות של שערות של החשוד בזירה" [3]. ההתמקדות הזאת ברומן זדורוב בשלב בו הוא רק חשוד, והפסקת פעולות חקירה מהותיות עקב כך נראית תמוהה, במיוחד מכיוון ש- 6 השערות מבגדיה שכן נבדקו הניבו תוצאות מעניינות מאוד: לשערה אחת היתה התאמה גרעינית מלאה לתאיר (כלומר בוודאות שלה), לשתי שערות היתה התאמה מיטוכונדריאלית לתאיר (כלומר לא ניתן לשלול ששלה, אבל בוודאות אינן של רומן זדורוב), ואילו שלוש שערות הראו פרופיל מיטוכונדריאלי שונה מזה של תאיר ראדה, שונה מזה של רומן זדורוב, ושונות גם זו מזו. כלומר – על בגדיה של תאיר ראדה היו לפחות שלוש שערות השייכות לשלושה אנשים שונים שאינם תאיר ראדה ואינם רומן זדורוב. יחד עם זאת צריך לזכור ששערות יכולות ליפול ולהידבק לבגדים כל הזמן, לא רק בזמן רצח. בחיבוק, בזמן שיחה קרובה, בכביסה, ועוד.

בשנת 2012, שש שנים אחרי הרצח, פנה צעיר בשם א.ח. למשטרה וטען כי בת זוגו לשעבר, א.ק., התוודתה בפניו שרצחה את תאיר ראדה. לטענתו, ביצעה את הרצח כשהיא לבושה בבגדיו. ארבע שנים לאחר מכן שודר הסרט "צל של אמת" שחשף את העדות. בעקבות הגילוי דרש עורך דינו של זדורוב להשוות את הדנ"א מהשערות שנמצאו בזירה לאלו של א.ח. וא.ק.. רק כחלוף שנתיים נעתרה לבסוף הפרקליטות לבקשתו (וגם לאחר הסכמה זו סרבה המשטרה במשך מספר חודשים להעביר את הדגימות) [4]. בבדיקת הדנ"א הזו שנערכה ב 2018 התגלה שאחת משלושת השערות שלא התאימו לראדה או לזדורוב מתאימה בפרופיל המיטוכונדריאלי שלה לזה של א.ח.. כאן חשוב להבהיר שגנומים מיטוכונדריאלים זהים אצל בני אדם רבים, לעיתים אפילו עשרות אלפי אנשים שונים. על כן התאמה כזו אין פירושה שהשערה היא בהכרח של א.ח. (והגיעה לזירה לדבריו דרך בגדיו שלבשה א.ק.), אלא שהיא יכולה להיות שייכת לו כמו גם לכמה עשרות אלפי אנשים אחרים בישראל. מצד אחד זוהי לא ראיה מכרעת, אך מצד שני היא גם לא זניחה ובהחלט מצדיקה בדיקות נוספות. גם שרת המשפטים איילת שקד חשבה כך: באוקטובר 2018, כשהתגלתה ההתאמה לא.ח., הכריזה שקד בראיון בנושא בגלי צה"ל שהיא "כשרת משפטים מוודאת שעושים את כל הבדיקות ואת כל המאמצים להגיע לחקר האמת", ש-"משרד המשפטים יממן את כל הבדיקות של ראיות שצריך לבדוק" ולשאלה ישירה על מימון בדיקות הדנ"א היקרות ענתה "נכון, אנחנו נממן את זה". [5].

למרות זאת אף אחת מעשרות השערות הנותרות לא נבדקה עד היום. במהלך המשפט החוזר עלתה שוב הבקשה מצד ההגנה (וגם השופטים שאלו על כך) לבדוק את השערות הללו. אחרי התמהמהות מסויימת התביעה הודיעה כי אין להם עניין לממן את בדיקת השערות הנותרות, ונימקו זאת בכך שלשערות אין שורש, יתקבל מהם רק פרופיל מיטוכונדריאלי ולכן לטעמם למידע שיתקבל אין משמעות ממשית. זאת טענה שגויה לדעתי, משתי סיבות: ראשית, ברור שאם תמצא שערה עם פרופיל מיטוכונדריאלי של רומן זדורוב על בגדיה של תאיר ראדה, בגדים שלבשה בעת שנרצחה, הרי שזו בהחלט ראיה שפועלת לטובת התביעה. תמוה אם כך שהם מוותרים על בדיקה כזו. שנית, בשנים האחרונות חלה התקדמות משמעותית ביכולת להפיק ולקרוא דנ"א גרעיני גם משערות בלי שורש. למשל, במחקר שנערך ב2019, הצליחו חוקרים לייצר בעזרת ערכות מסחריות ייעודיות פרופיל דנ"א גרעיני סטנדרטי לרבע מהשערות בלי השורש שנאספו בזירת פשע על ידי משטרת פורטוגל [6]. המכון לרפואה משפטית יכול לנסות לבצע את בדיקה זו או בדיקות דומות שפותחו בשנים האחרונות. בנוסף, גם אם יצליחו לקרוא רק דנ"א מיטוכונדריאלי מהשערות, הרי שקיימות בדיקות מיטוכונדריאליות מקיפות יותר ממה שבוצעו עד היום בתיק. בכרומוזום המיטוכונדריאלי של בני האדם יש כ 16,000 אותיות דנ"א, אולם מעבדות פורנזיות סטנדרטיות קוראות רק קריאה מיטוכונדריאלית חלקית של כ 700 אותיות מתוכן. ישנו מידע רב בשאר 15,000 האותיות שאינו נקרא בד"כ. מידע נוסף כזה יכול לפסול התאמה לחשוד מסוים, או להגביר את החשד כנגדו. ישנן מעבדות בעולם המתמחות בקריאה מלאה של כל 16,000 האותיות בגנום המיטוכונדריאלי. למעשה הפרקליטות עצמה שלחה את השערה המדוברת שהתאימה לפרופיל המיטוכונדריאלי של א.ח. למעבדה מיוחדת כזו באוסטריה כדי לקרוא את כל 16,000 האותיות ולנסות לקבל עוד מידע לגבי מידת ההתאמה אליו של השערה. למרבה הצער המעבדה לא הצליחה לבצע את הבדיקה בגלל כמות הדנ"א האפסית שנותרה במבחנה אחרי הבדיקות הקודמות [7]. סביר מאוד שעל שערות רבות מכ- 50 השערות שלא נבדקו עדיין ניתן יהיה לבצע בדיקה מיטוכונדריאלית מלאה. כמובן שהעדיפות הראשונה צריכה להיות קריאת דנ"א גרעיני שסביר שתהיה אפשרית עבור חלק מהשערות, דבר שיוכל אולי לאפשר לזהות אנשים ספציפיים ששערות שלהם נמצאו על גופתה של תאיר ראדה.

בתמונה – מתוך אתר חברה מסחרית המציעה ערכות לבדיקת דנ"א גרעיני לשערות בלי שורש.

מקורות:

[1] – עדותה של עדת התביעה, מומחית הדנ"א מהמכון לרפואה משפטית שביצעה את רוב בדיקות הדנ"א בתיק: https://truthtoday.co.il/%d7%93%d7%a8-%d7%9e%d7%90%d7%99.../

[2] – פסק הדין במחוזי במשפט הראשון, חלק ב': https://truthtoday.co.il/%d7%a4%d7%a1%d7%a7-%d7%94%d7%93.../

[3] – חוות הדעת של מומחית השערות של המשטרה, עדת תביעה במשפט הראשון: https://truthtoday.co.il/%d7%aa-677-%d7%97%d7%95%d7%95.../

[4] – כתבה מעיתון הארץ ובה פירוט על השתלשלות הבקשה להשוואת השערות ל א.ח וא.ק.: https://www.haaretz.co.il/news/law/1.6593946

[5] – ריאיון של איילת שקד לגל"צ לאחר בדיקת הדנ"א שהראתה התאמה מיטוכונדריאלית ל-א.ח.: https://glz.co.il/.../%D7%94%D7%A9%D7%A8%D7%94-%D7%A9%D7...

[6] – מאמר מדעי מ2019 שבו קראו חוקרים גנום גרעיני בסטנדרט משפטי מכרבע מהשערות בלי שורש שבדקו: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30578984/

[7] – מאמר במעריב המתאר את שליחת מבחנת הדנ"א מהשערה המתאימה ל-א.ח. לאוסטריה והתוצאות ש(לא) התקבלו: https://www.maariv.co.il/news/law/Article-689132

Comentários


bottom of page